Warschau, 23 september 2017

Onthulling buste Generaal Sosabowski 23 september 2017, Warschau – Żoliborz, Plac Inwalidów.
https://www.youtube.com/watch?v=yOIymDwAQ3Q

Toespraak Arno Baltussen voorzitter Stichting Driel-Polen tijdens de onthulling van de buste van Generaal Stanisław Sosabowski in Żoliborz – Warschau 23 september 2017

Excellentie Minister
Generaal, leden van de 6e Airborne Brigade
Geachte Burgemeester
Dierbare gasten
Dames en Heren

In 2006 zijn wij benaderd door een beeldhouwer uit Nederland die een ontwerp had gemaakt voor een buste van Generaal Stanisław Sosabowski. Zijn naam is Martin Abspoel en deze middag aanwezig.

Via de televisie had hij de ceremonie gezien van de toekenning door Koningin Beatrix  van de Militaire Willemsorde aan de 6e Airborne Brigade en de Bronzen Leeuw postuum aan Generaal Sosabowski. Het verhaal en de onrechtvaardigheid die Generaal Sosabowski en zijn Brigade waren overkomen raakte hem zeer. Hij besloot direct om een buste van de Generaal te ontwerpen en benaderde onze Stichting met de vraag waar deze buste het best geplaatst zou kunnen worden.

Tijdens de herdenking van 2007 hebben wij de aanwezige veteranen gevraagd om het ontwerp te beoordelen. Unaniem waren zij ervan overtuigd dat dit een juiste weergave was van de generaal zoals zij hem gekend hebben.

Vanaf het begin waren wij van mening dat deze buste in Polen geplaats zou moeten worden.

De beeldhouwer wilde alleen de kosten van het benodigde brons vergoed hebben.

In 2014 hebben President Komorowski en onze Koning Willem Alexander de herdenking in Driel bijgewoond.

Tijdens de voorbereidingen van dit bezoek zijn wij in contact gekomen met de ambassade van Nederland in Warschau. Toen wij het bestaan van de buste van General Stanislaw Sosabowski vertelden en naar een mogelijke locatie in Polen zochten reageerden zij enthousiast en besloten om het aan te schaffen.

Onze Stichting is blij dat deze buste haar plaats krijgt in het hart van Polen – in Warschau. Een omgeving waar in de nabije toekomst het vernieuwde Poolse Leger Museum zal zijn gevestigd. De geschiedenis van Generaal Sosabowski en zijn Brigade zal daar uitgebreider worden beschreven dan nu in het huidige museum.

Onze dank gaat dan ook uit naar de beeldhouwer – Martin Abspoel, de Charge d’Affaries van de Nederlandse Ambassade in Polen de heer Raphaël Varga, de burgemeester van Żolibirz de heer Bugla en Brigade Generaal Hałupka voor hun ondersteuning bij het realiseren van de plaatsing van deze buste hier in dit mooie park.

Als dank willen wij graag een typisch Nederlands cadeau aanbieden.

Ter gelegenheid van de 125ste verjaardag en naamdag van General Sosabowski is in Driel op 8 mei j.l. een tulp gedoopt die vernoemd is naar de Generaal. Generaal Hałupka was daarbij aanwezig. Hij was ook een van degenen die de tulp hebben gedoopt, voor hem een gebeurtenis die je waarschijnlijk maar een keer in je leven meemaakt.

Voor de burgemeester van Żolibirz, de heer Bugla, hebben wij een doos met 500 bollen van de  General Stanisław Sosabowski tulp. In de lente van volgend jaar zullen zij bloeien en dit park vullen met rode en gele kleuren – kleuren – die toevallig ook veel lijken op de kleuren van de stad Warschau.

De Nederlandse ambassade heeft diverse tulpen verwerkt in de poort voor het gebouw. De kleuren zijn echter allemaal gelijk. De bollen die wij aan de heer Varga overhandigen zullen in de komende lente een kleurrijk accent geven en u nogmaals herinneren aan de banden tussen Polen en Nederland gebaseerd op de relatie met Generaal Sosabowski.

Uiteraard willen wij ook Martin Abspoel een aantal bollen aanbieden, zonder zijn initiatief zouden wij hier vandaag niet bij elkaar zijn gekomen

Staatssecretaris Dworczyk willen wij ook van harte danken voor zijn aanwezigheid. De tulpen die wij hem zullen aanbieden, zullen hem in de lente van het komend jaar doen terugdenken aan deze middag.

Gisteren, tijdens de in Krakau, hebben wij Generaal Hałupka reeds bollen geschonken. In de komende lente zal de Generaal Stanisław Sosabowski tulp Warschau en Krakau kleurrijk versieren. Ik hoop van harte dat in de nabije toekomst meer steden zullenparade volgen en op deze manier de geschiedenis van Generaal Sosabowski en zijn Brigade door geheel Polen verspreiden.

In Driel zal deze tulp kleurrijk bloeien in openbare parken en prive tuinen, die in 1944 deels tot de landing terreinen behoorden.
Deze tulp is een teken van onze vriendschap en dankbaarheid.

Thank you for your attention.
Dziękuję za uwagę
Dank voor uw aandacht


Reacties zijn gesloten.