Krakau 22 september 2017

Toespraak Arno Baltussen voorzitter Stichting Driel-Polen tijdens de parade van de 6e Airborne Brigade en de overhandiging van het certificaat van de doop van de General Stanisław Sosabowski tulp 8 mei 2017 en 500 tulpen bollen
Krakau, 22 september 2017

Generaal Hałupka, leden van de Brigade
Excellenties en Generaals
Dierbare gasten
Dames en Heren

Op 8 mei van dit jaar was het 125 geleden dat General Stanisław Sosabowski werd geboren. Een zeer goede reden voor onze Stichting om op deze dag iets speciaals te organiseren.

Waarschijnlijk hebben de ouders van de generaal al verondersteld dat hun zoon een internationale toekomst tegemoet kon zien. In Nederland worden geboortedagen gevierd, in Polen zijn naam dagen belangrijk. Omdat 8 mei zowel zijn geboortedag als zijn naamdag is, is het niet nodig om een discussie aan te gaan wat voor een dag het is. Na 125 jaar is 8 mei een dag die gevierd moet worden.
Na nauw overleg met de Poolse ambassade in Nederland werd besloten de tulp – gekweekt door een Nederlandse bollen kweker en bij toeval ook gelijk aan de kleuren van de Brigade – het meest geschikt was voor deze gelegenheid.

De kleuren van de Generaal Stanisław Sosabowski tulp zijn rood en geel aan de randen.
Dit zijn ook de kleuren van de vlag van de stad Warschau.

Het kweken van een tulp in een hoeveelheid die commercieel in de markt kan worden gebracht duurt ongeveer 25 jaar.
Wij kunnen dan ook vaststellen dat het kweken van deze tulpenbol zeer overwogen is geweest en op 8 mei j.l. geleid heeft tot een tulp met de juiste kleuren.

Generaal Hałupka, wij zijn zeer vereerd geweest met uw aanwezigheid tijdens het dopen van deze tulp in mei van dit jaar. Samen met de vertegenwoordiger van de familie Sosabowski, Mrs. Tomczyk-Sosabowska, de charge d’Affaires van de Poolse Ambassade in Nederland, Dr. Piotr Kobza en Burgemeester van Asseldonk van de gemeente Overbetuwe hebt u de tulp gedoopt met champagne. Een gebeurtenis die waarschijnlijk kan worden omschreven als iets dat u slechts eenmaal in uw leven zult meemaken.

Ter herinnering aan dit moment maar ook om de relatie tussen uw Brigade en onze Stichting nog eens te benadrukken overhandig ik u hierbij een lijst met het op 8 mei ondertekende certificaat en 500 bollen die in de lente van volgend jaar de perken rondom het monument van General Sosabowski en op de kazerne zullen doen kleuren.


Reacties zijn gesloten.