Generaal-majoor SosabowskiStanisław Sosabowski werd op 8 mei 1892 geboren in Stanisławow.
In 1910 slaagde hij voor het eindexamen gymnasium en studeerde vervolgens aan de Hogere Handelsschool te Krakow.
Vanaf 1909 neemt hij deel aan acties van de Poolse bevrijdingsorganisaties in Galicië.
In 1913 werd hij opgeroepen voor de militaire dienst in het Oostenrijkse leger. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht Sosabowski in het Oostenrijkse leger, waarhij in 1917 tot luitenant werd bevorderd.
Op 1 november 1918 nam Sosabowski dienst in het Poolse leger waar hij de rang van kapitein kreeg.
In de jaren 1918-1921 vervulde hij de functie van hoofd van de IVe Afdeling op het Ministerie van Oorlog.
In 1922-1923 studeerde hij op de Hogere Krijgsschool. Op 1 januari 1927 werd Sosabowski tot luitenant-kolonel bevorderd en vervolgens commandant van het 2e bataljon van het 75e Infanterieregiment in Rybnik in Silezië.
Daar werd hij spoedig garnizoenscommandant.

Van 1930 tot 1936 doceerde hij aan de Hogere Krijgsschool. Hij schreef artikelen en boeken over opleiding en vorming van militairen.
Van 1937 tot 1939 was hij commandant van het 9e infanterieregiment.
In maart 1939 werd Sosabowski in de rang van kolonel benoemd tot commandant van het 21e infanterieregiment “Dzieci Warszawy” (Kinderen van Warschau). Zijn regiment bezette in september 1939 als onderdeel van de verdedigingsgordel rond Warschau de sector Grochow.
Na de capitulatie van het Poolse leger vluchtte Sosabowski met zijn zoon naar Lodz. Daar begon hij met het organiseren van verzetsactie onder de naam “Sluzba Zwyciestwu Poiski” Dienstbaar aan de Poolse overwinning.

In december 1939 vluchtte hij naar Hongarije. Vandaar week hij uit naar Frankrijk. Van januari tot juni 1940 was hij commandant van de 1e Infanteriedivisie in Coetquidan (Frankrijk).
Na de nederlaag van Frankrijk ging hij naar Engeland waar hij commandant van de 4e Kader Infanterie Brigade werd. Nadat er overeenstemming was bereikt tussen kolonel Sosabowski en generaal T. Klimecki, chef-staf van de Poolse opperbevelhebber zette kolonel Sosabowski een training op voor vrijwilligers die als parachutist boven het bezette Polen zouden worden gedropt.
Op 23 september 1941 heeft generaal Sikorski de naam van de 4e Kader Infanterie Brigade veranderd in 1e Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade. De brigade was bestemd om een algemene opstand in Polen te ondersteunen.

Op 6 juni 1944 zag generaal Sosabowski (de toenmalige opperbevelhebber van de Poolse Strijdkrachten) zich, onder druk van de Britten en bij besluit van de Poolse Regering, genoodzaakt de brigade ter beschikking te stellen van het Oppercommando van de Geallieerde strijdkrachten in het Westen.
Sosabowski, die op 14 juni 1944 tot brigade-generaal werd bevorderd, verzette zich krachtig tegen dit besluit.
Van 18 tot 26 september nam de brigade onder commando van generaal-majoor Sosabowski deel aan de operatie “Market Garden”. De brigade heeft zich onderscheiden in de strijd in Nederland rond Driel en Oosterbeek.

Op 9 december 1944 werd Sosabowski, onder pressie van de Britten, ontheven van zijn functie als brigadecommandant en benoemd tot inspecteur van de bewakingseenheden. Na de oorlog vestigde Sosabowski zich in Londen, waar hij onder anderen als magazijnmeester werkte.
Generaal-majoor Sosabowski werd onderscheiden met de militaire orde Virtuti Militari 4e klasse, het Dapperheidkruis, het Ridderkruis van de Orde Polonia Restituta het Gouden Kruis van Verdienste en vele buitenlandse onderscheidingen.
Stanislaw Sosabowski overleed op 25 september 1967. De urn met zijn as werd overgebracht naar Polen en op 14 oktober 1967 met militaire eer bijgezet op de militaire begraafplaats Powazk in Warschau.