Toespraak van de Burgemeester van de gemeente Overbetuwe de heer A.S.F. van Asseldonk
tijdens de opening van het Informatiecentrum: De Polen van Driel
Driel, 18 september 2014

Geachte dames en heren,

“Het bloed van Poolse soldaten heeft de Nederlandse bodem bevrucht, verhalen en liederen hebben een band gesmeed, die naar ik hoop even hecht zal blijken als onze vriendschap.”

Dat zijn woorden van Generaal-majoor Stanisław Sosabowski die in dit informatiecentrum staan opgetekend. De speciale band tussen Driel en Polen is keer op keer gebleken in de afgelopen 70 jaar. Die vriendschap leidde uiteindelijk ook tot eerherstel voor 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade én tot eerherstel voor generaal-majoor Sosabowski. Iets waar we met zijn allen trots op mogen zijn.

De hechte vriendschap van de Drielse bevolking met de veteranen en nabestaanden van de Poolse soldaten die hier in 1944 vochten, kan niet beter in beeld gebracht worden dan door het informatiecentrum dat hier achter mij in de kerk is ingericht. In de kern waar het destijds ook allemaal begon, in Driel dus.

Als burgemeester van Overbetuwe en dus ook van Driel, ben ik ontzettend trots op de grote groep vrijwilligers die al maanden lang toeleven naar de dag van vandaag, de dag van morgen en niet te vergeten de herdenking komende zaterdag. Zij hebben zich al geruime tijd belangeloos ingezet om dit allemaal mogelijk te maken. Daarmee onderstrepen zij nadrukkelijk de woorden van Sosabowski, de hechte vriendschap tussen Driel en Polen. Maar zonder hun inbreng zou dit alles ook niet mogelijk zijn.

Niet alleen vrijwilligers hebben zich belangeloos ingezet. Ik krijg in de aanloop naar deze herdenking prachtige verhalen te horen over hoe ook de bevolking van Driel, de verenigingen en bedrijven zich inzetten om van deze herdenking iets heel bijzonders te maken. Zonder eigenbelang, zonder er zelf beter van te worden. Omdat ze, net zoals ik, waarde hechten aan die vriendschap met Polen en aan het blijven herdenken daarvan. Daar wil ik ze heel hartelijk voor bedanken.

In Oosterbeek is een prachtig museum, het Airborne Museum.

In Arnhem is een mooi informatiecentrum onder de John Frostbrug.

En nu heeft Driel ook het eigen informatiecentrum dat recht doet aan de bijzondere inzet van de Poolse soldaten in 1944.  Als gemeente hebben we graag een bescheiden bijdrage geleverd aan de totstandkoming van dit mooie initiatief. Maar zonder de bijdragen van anderen was het niet zover gekomen. Dank aan alle partners voor dit bijzondere project hier in de Drielse kerk!!

De tentoonstelling geeft een beeld van de ongelijke strijd die Sosabowski en zijn mannen moesten leveren. Het geeft ook een beeld van de mislukte pogingen om de overkant van de Rijn te bereiken om daar de Engelsen te gaan helpen. 98 Poolse parachutisten kwamen daarbij om het leven en hun offer wordt nog ieder jaar hier op het Polenplein herdacht.

Die herdenking is ieder jaar in september. Mede door de realisatie van dit informatiecentrum wordt de herinnering aan wat er zich hier allemaal afspeelde nu ook het hele jaar door levend gehouden.

Ik wil de Stichting Driel-Polen en alle inwoners van Driel en onze gemeente Overbetuwe gelukwensen met dit prachtige informatiecentrum.