Onthulling van het gerestaureerde glas-in-loodraam
Generaal Grodzki Commandant 6e Poolse Luchtlandingsbrigade
18 september 2020

Geachte Voorzitter, Geachte Burgemeester, Geachte Gasten,

Ik ben erg dankbaar dat ik de eer heb een toespraak te houden tijdens de plechtigheden van vandaag. Het septemberbezoek aan Driel is een bijzondere gebeurtenis voor de parachutisten van de 6de Airborne Brigade. Het is een vast punt op onze jaarlijkse agenda en niets – zelfs de wereldwijde pandemie – kan ons ervan weerhouden onze gesneuvelde soldaten te herdenken.

De vriendschap tussen de inwoners van Driel en Arnhem en de Poolse parachutisten, gevormd in bloed en vuur in 1944, bestaat al lang en onze gemeenschappelijke taak bestaat daarin deze in stand te houden en te koesteren.

Ik ben zeer blij dat ik hier voor het eerst in de functie van de Brigadecommandant aanwezig mag zijn om hulde te brengen aan de gevallen collega’s. Heel erg bedankt voor jullie gebruikelijke warme welkom. Hierdoor voelen we ons hier altijd thuis. Ook wil ik mijn dank uitspreken voor uw herdenken dat ons hier in Driel altijd herinnert aan onze sterke banden.

Vandaag is het prachtige standbeeld van de patroon van onze Brigade generaal Sosabowski onthuld. Op de borst van de generaal prijkt met trots de Nederlandse Bronzen Leeuw. De generaal is onze gezamenlijke held die we allemaal dankbaar zijn.

Hier in de kerk en tegelijk het Informatiecentrum onthullen we het glas-in-loodraam met daarop het symbool van Poolse parachutisten. Dit bijzondere kunstwerk dat ons aan onze gezamenlijke geschiedenis herinnert, is dankzij de inzet van RKSV Driel gerenoveerd. Het glas-in-loodraam heeft zijn perfecte plek gevonden waar het door de toekomstige generaties kan worden bewonderd. Ik wil de voetbalclub bedanken voor het financieren van de renovatie. Vorig jaar herdachten we voor de 75ste keer samen operatie Market Garden en dit jaar viert u het 75-jarig bestaan van uw club. Ter ere van dit jubileum zouden we een voetbalwedstrijd houden tussen uw club en onze brigade. Helaas was de organisatie daarvan dit jaar niet mogelijk vanwege de pandemie, maar ik ben ervan overtuigd dat de wedstrijd volgend jaar wel plaats zal vinden. Het motto van onze brigade is Audaces fortuna iuvat – “Het geluk is met hen die durven” en daarom kijken we met optimisme en enthousiasme uit naar onze geplande wedstrijd. Het Nederlandse elftal versloeg onlangs Polen met één – nul in de Nations League; we zullen proberen om deze uitslag recht te zetten.

Tot slot bedank ik hartelijk Stichting Driel-Polen en haar voorzitter Arno Baltussen. Ik waardeer de samenwerking tussen onze volkeren enorm. U heeft de vriendschap die door Cora Baltussen onder barre oorlogsomstandigheden is begonnen in stand gehouden en dankzij u leeft de herinnering aan generaal Sosabowski en zijn soldaten voort. Daar zijn we jullie erg dankbaar voor en trots dat we jullie onze vrienden mogen noemen.

Dank u wel!