Toespraak van de voorzitter van de Stichting Driel-Polen,
De heer A.J.M. Baltussen
tijdens de herdenking van de bijdrage van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade aan Operatie Market Garden, 72 jaar geleden

Driel, 17 september 2016

Panie i Panowie
Ladies & Gentlemen
Dames & Heren
Namens de Stichting Driel-Polen heet ik u vanmiddag van harte welkom bij deze herdenking, waar wij stilstaan bij de bijdrage van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade aan de Slag om Arnhem – 72 jaar geleden.

Een speciaal welkom aan:

De 3 Poolse veteranen uit Engeland Mr. Kubiński, Mr. Staszkiewicz and Mr. Wojciechowski
Ook Mevrouw Nawrocka een voormalig lid van het verzet in Warschau vanaf 1939 tot oktober 1944 (Armia Krajowa) en weduwe van een lid van de brigade.
Ook de weduwen van Poolse veteranen uit Nederland
De Ambassadeur van de Republiek Polen in het Koninkrijk Nederland Zijne Excellentie Dr. Borkowski
De Ambassadeur van Groot Brittannië Z.E. Sir Adams, de ambassadeur van Canada H.E. Mevrouw Nölke en vertegenwoordigers van Amerika
De Commissaris van de Koning in Gelderland, de heer Cornielje
Brigade Generaal Marchwica Inspecteur Generaal van de Luchtmobiele en Gemechaniseerde Strijdkrachten als leider vand e vertegenwoordiging uit Polen. De Commandant van de 6e Airborne Brigade – Colonel Hałupka en de overige leden van deze Brigade
Lt. Gen. Adamczak, Chief of staff an de Joint Forces in Brunssum en mevrouw Adamczak.
Lt. Gen. Lorimer en de overige leden van het Para Regiment en Brigade Gen. Mathijssen namens de Commandant van de Nederlandse Strijdkrachten.
De Burgemeester van de gemeente Overbetuwe, de heer van Asseldonk en zijn partner de heer Diepeveen

De vertegenwoordigers van de familie Soabowski, achterkleinzoon Jeremy Sosabowski en zijn moeder Mevrouw Tomczyk Sosabowska
De vertegenwoordiger van de Britse veteranen, Staff Sgt. Laurie Weeden
De burgemeesters van de partnergemeenten van de gemeente Overbetuwe
Burgemeester Wernard uit Usingen in Duitsland
en de vertegenwoordiger van Boleszkowice in Polen de heer Stoparek

Alle Britse veteranen hier vanmiddag aanwezig

Dames en heren, jongens en meisjes
Dit jaar is het 10 jaar geleden dat Nederland aan de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade eerherstel heeft toegekend.
In september 2006 hebben de Britse veteranen als blijk van hun grote bewondering voor Generaal Sosabowski het monument dat hier voor ons staat tijdens de toenmalige herdenking aangeboden.
Bijzondere gebeurtenissen om na 10 jaar weer bij stil te staan.
Gezien de belangstelling voor deze gebeurtenissen in Polen, heeft de Stchting Driel-Polen de dvd die hiervan is gemaakt van een Poolse ondertiteling laten voorzien en zullen die in de komende weken naar diverse contacten in Polen versturen.

Jongens en meisjes van het koor,
Wat fantastisch dat jullie hier vanmiddag weer met een groep aanwezig zijn om te zingen en als eerbetoon samen met de leden van het orkest Promyki Krakowa bloemen leggen.

Herdenken doen wij omdat Poolse soldaten 72 jaar geleden bij Driel, niet ver hier vandaan, aan parachutes zijn geland om voor onze ouders en/of grootouders te vechten tegen de vijand die toen ons land bezet hield. Zij hebben daarmee een bijdrage geleverd aan de vrijheid die wij nu dagelijks mogen ervaren.
Herdenken is belangrijk om te beseffen dat de vrijheid waarin we leven niet vanzelf is gekomen. Wees er bewust van dat anderen zich voor onze vrijheid hebben ingezet en inzetten. Zelfs met gevaar voor eigen leven. Vroeger én ook nu nog.

De Poolse parachutisten waren aan het begin van die oorlog, samen met vele anderen, uit hun land gevlucht of verdreven. Via vele omwegen kwamen zij samen in Schotland. Daar is op 23 september 1941, dit jaar 75 jaar geleden, hun Brigade opgericht.
Burgemeester van Asseldonk zal dadelijk in zijn speech vertelen welke reis een van de aanwezige veteranen maakte om uiteindelijk in Schotland te komen.

Voor ons allemaal – maar zeker voor deze veteranen – is het heel speciaal dat jullie vanmiddag 2 liedjes in het pools zingen. Bijzonder is ook dat jullie daarbij begeleid worden door leeftijdsgenoten uit Polen.

Veel succes dadelijk!!