Welkom onthulling buste Generaal Sosabowski
Remco Janssen Chef Kabinet Gemeente Overbetuwe
18 september 2020

Generaal Grodzki, Burgemeester, dames en heren

Welkom bij deze korte plechtige ceremonie waarin we het borstbeeld van Generaal-majoor Sosabowski hier op dit plantsoen op de splitsing van de Vogelenzangsestraat met de Baltussenweg zullen onthullen. Dit borstbeeld is gemaakt door kunstenaar Martin Abspoel hier ook aanwezig. Vanaf deze plek hartelijk dank Martin voor dit prachtige beeld en een prettige samenwerking bij de realisatie hiervan.

Waarom uitgerekend het beeld hier wordt geplaatst zal de burgemeester u zo meteen in haar toespraak vertellen. Aansluitend zal het borstbeeld worden onthuld door de heer Hanno Krijgsman en mevrouw Cecile de Boer met een korte toelichting. Beiden zijn gemeenteraadsleden van Overbetuwe. Het initiatief voor het plaatsen van het borstbeeld is afkomstig van de gemeenteraad. Om die reden zullen zij namens de gemeenteraad het borstbeeld onthullen. Vanwege de huidige situatie met COVID-19 is er voor gekozen om vandaag niet met de voltallige gemeenteraad aanwezig te zijn. Hopelijk is er volgend jaar bij de 77e herdenking een gelegenheid waarop zij samen met de familie Sosabowski dit borstbeeld kunnen bezoeken.

Na de onthulling zal brigadegeneraal Grodzki een bloemstuk leggen bij het borstbeeld. Een borstbeeld dat vandaag wordt geflankeerd door de vaandelwacht van de Poolse 6e brigade met aan het vaandel de Ridder Militaire Willemsorde.

Na de bloemlegging volgt nog een toespraak van de heer Arno Baltussen van de Stichting Driel-Polen en sluiten we daarmee deze ceremonie af. Ik wil u verzoeken om pas te gaan staan en u buiten de hekken te begeven op aanwijzing van mij en mijn collega’s.