Onthulling gerestaureerde glas-in-loodraam
Arno Baltussen voorzitter Stichting Driel-Polen
18 september 2020

Generaal Grodzki, burgemeester Hoytink-Roubos, bestuursleden van voetbalvereniging RKSV, Dames en heren, jongens en meisjes.

Welkom bij de onthulling van het gerestaureerde glas-in-loodraam. Dit raam vormt een belangrijk element in  de band die in september 1944 is ontstaan tussen Driel en Polen en na de bevrijding in 1945 is voortgezet.

Kort na terugkeer van de bevolking van hun evacuatie adressen troffen zij al snel leden van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade aan die op dat moment, als onderdeel van het bezettingsleger, gelegerd waren in Kleef en Gronau. Van daaruit reisden zij geregeld naar Driel op zoek naar graven in het veld van gesneuvelde kameraden en restanten van hun materialen die zij bij hun terugtocht op 26 september 1944 hadden moet achterlaten.

De wederzijdse gevoelens van verbondenheid zijn in die periode versterkt.

Voor de initiatiefnemers van het oprichten van de voetbalclub moet dit de reden zijn geweest om voor de clubkleuren de kleuren van de Poolse vlag te kiezen. Bij het jubileum in 1985 werd hier het logo met een parachutist aan toegevoegd.

Sinds oktober 1945 spelen de leden wekelijks in de kleuren van de vlag van Polen, inmiddels 35 teams en 600 leden. Gedurende de laatste 75 jaar kan het alleen al om deze reden, meerdere keren per week, niemand zijn ontgaan dat Polen en Driel nauw met elkaar verbonden zijn.

Het bestuur van RKSV heeft onze stichting vorig jaar benaderd met de vraag hoe zij in hun jubileumjaar de band die zij met onze bevrijders hebben blijvend in dit Informatiecentrum tot uitdrukking konden brengen. In het kader van Gelderland Herdenkt hadden wij o.a. een project opgenomen die de restauratie en plaatsing van het glas-in-loodraam betreft. Toen wij de geschiedenis achter dit raam opzochten bleek dit een uitstekend object te zijn om de band tussen onze Poolse bevrijders en de lokale voetbalclub tot uitdrukking te brengen. In de toespraken van de volgende sprekers zal u dit duidelijk worden.

Maar, met de sponsoring van dit glas-in-loodraam zijn wij er nog niet.

Vorig jaar werd nog enthousiast de afspraak gemaakt om tijdens dit weekend een wedstrijd te spelen tussen een sterrenteam van de 6e Airborne brigade en het 1ste elftal van RKSV. Helaas is de huidige pandemie de spelbreker. Ik neem aan dat wij ons ervan kunnen verzekeren dat beide teams in de komende jaren deze strijd alsnog aangaan. Het bestuur van de Stichting heeft al ervaren dat diverse leden van de 6e Airborne brigade strijden voor een plaats in hun sterrenteam tijdens deze bijzondere wedstrijd. Wij hopen van harte dat er volgend jaar weer voldoende ruimte is om deze wedstrijd te kunnen aanschouwen.

Graag geef ik nu het woord aan generaal Grodzki