Radosław Sikorski
foto-radoslaw_sikorskiVeteranen van de 1ste Parachutistenbrigade ! Vertegenwoordigers van de regering van het Koninkrijk der Nederlanden ! Bewoners van Driel ! Soldaten van het Poolse Leger !

De broederschap tijdens de gezamenlijke strijd voor de vrijheid van onze landen gedurende de Tweede Wereld Oorlog is een belangrijk en welsprekend element van de banden tussen Polen en Nederland. Nu we aan het begin van het nieuwe millennium verbonden zijn door het perspectief van een gemeenschap in een democratisch en verenigd Europa doen we dit motief met opzet herleven.

Nu een beroep doen op kwesties, die in het leven van de Polen en de Nederlanders dezelfde en wel de hoogste waarde hebben, zal onze wederzijdse betrekkingen alleen versterken en ten goede komen van beide landen en naties.

Het monument van de soldaten van de 1ste Zelfstandige Parachutistenbrigade in Driel is een symbool van de offers van bloed en leven van de Poolse soldaten die voor de vrijheid van Nederland tijdens de operatie “Market Garden” vochten. Hun gevechten in Driel en Arnhem hebben een belangrijke invloed in de bevrijding van het territorium en de bevolking van Nederland gehad. Vandaag vereren we hun moed en toewijding.

Geachte Veteranen van de 1ste Zelfstandige Parachutistenbrigade !

Jullie soldatenweg was lang en niet gemakkelijk. Jullie hebben aan Polen en de wereld bewezen, dat er voor Poolse soldaten waarden bestaan die niet verwoest of vergeten kunnen worden. Jullie patriottisme, offerbereidheid en soldateneer zullen voor altijd op de gloriepagina’s van de Poolse strijdkracht blijven.

De tradities van de 1ste Zelfstandige Parachutistenbrigade zijn met eerbied bewaard en worden waardig gecultiveerd in de 6de Onafhankelijke Mobiele (Air Assault) Brigade uit Krakau, met als patroon de commandant van de 1ste Onafhankelijke Parachutistenbrigade, gen. Stanisław Franciszek Sosabowski.

De beste wensen aan jullie en jullie families, gezondheid, succes en nog vele jaren van leven. Moge de voldoening van de waardig doorgebrachte jaren in dienst en werk voor het Vaderland jullie vergezellen in het verdere leven.

Woorden van dank en erkenning richt ik aan het Koninkrijk der Nederlanden voor de organisatie van deze plechtigheid, voor de herinnering aan Poolse soldaten en het respect voor de eervolle tradities van de Poolse strijdkracht.

Radosław Sikorski
<< Terug