Home


Jaarlijkse Polenherdenking op zaterdag 16 september

Op zaterdag 16 september herdenken de inwoners van Driel de bijdrage van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade van generaal Sosabowski aan de operatie Market Garden. De Polenherdenking begint om 15.00 uur op het Polenplein.

In 2017 nemen ook de kinderen van de in september in Driel geopende Poolse School aan de herdenking deel. Zij brengen, samen met kinderen van de twee Drielse basisscholen de Kameleon en De Meeuwenberg en het Poolse orkest Promyki Krakowa uit Krakau, Poolse liederen ten gehore aan de zes aanwezige Poolse veteranen, weduwen en familieleden van de overleden veteranen, hoogwaardigheidsbekleders en alle andere aanwezigen. De jeugd van voetbalvereniging R.K.S.V. Driel zal een deel van de kransleggers begeleiden.

De herdenking vindt plaats op zaterdag 16 september om 15.00 uur op het Polenplein in Driel. Naast het welkomstwoord van Arno Baltussen namens Stichting Driel-Polen, zijn er toespraken van burgemeester Toon van Asseldonk en de Poolse ambassadeur in Nederland Z.E. Dr. M. Czepelak. Amelia Kaczmarek van het Openbaar Gymnasium nr 21 uit Łódź, Polen, draagt een eigen geschreven gedicht voor, met de titel “Engelen van vrede”. Leerlingen van de Poolse scholen die deel hebben genomen aan de jongerenconferentie in Arnhem hebben hiervoor en onderlinge competitie georganiseerd.

Na de herdenking is er om 18.00 uur een Poolse kerkdienst in de R.K. kerk Maria Geboorte. Tijdens de herdenkingsweek is ‘Het Informatiecentrum: De Polen van Driel’ van 09.00-17.00 uur geopend.


Kinderen Poolse school ondersteunen bij Polenherdenking


In september opent de Poolse School in deze regio haar deuren op de locatie van basisschool de Kameleon in Driel. Tijdens de jaarlijkse Polenherdenking op 16 september dragen ook de leerlingen van deze school hun steentje bij aan de herdenking.

Voor de meeste kinderen op de Poolse school is Pools hun tweede taal en tijdens de lessen leren ze nog meer over deze taal. Daarnaast maken ze ook kennis met de Poolse cultuur, tradities en geschiedenis. En Driel heeft een geschiedenis met Polen. Een belangrijke geschiedenis.

In september 1944 werden bij Driel ongeveer 1000 parachutisten van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade van generaal Sosabowski gedropt. Ieder jaar wordt de bijdrage van deze brigade aan operatie Market Garden in het dorp herdacht. In 2017 zullen ook de kinderen van de Poolse School aan de herdenking deelnemen. Zij brengen, samen met kinderen van de twee Drielse basisscholen de Kameleon en De Meeuwenberg en het Poolse orkest Promyki Krakowa uit Krakau, Poolse liederen ten gehore aan de zes aanwezige Poolse veteranen, weduwen en familieleden van de overleden veteranen, hoogwaardigheidsbekleders en alle andere aanwezigen.

De herdenking vindt plaats op zaterdag 16 september om 15.00 uur op het Polenplein in Driel. Vervolgens is er om 18.00 uur een Poolse kerkdienst in de R.K. kerk Maria Geboorte. Tijdens de herdenkingsweek is ‘Het Informatiecentrum: De Polen van Driel’ van 09.00-17.00 uur geopend.

In de week voor de herdenking, op 9 september, kunt u meelopen met de Polentocht, ter herinnering aan hen die vochten voor ons voortbestaan. De tocht voert door en rond Driel en de voormalige gevechtsgebieden.


Programma 2017

Herdenking bijdrage van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade aan Operatie Market Garden.

Zaterdag 16 september 15.00 uur
herdenking op het Polenplein, Kerkstraat te Driel. Aansluitend wordt u namens de gemeente Overbetuwe uitgenodigd een consumptie te nuttigen in zalencentrum De Oldenburg.

18.00 uur
Poolse kerkdienst in de RK kerk, Kerkstraat 27 te Driel.

Ook tijdens de herdenkingsweek is het Informatiecentrum: De Polen van Driel van 09.00 tot 17.00 uur geopend.