Home


Programma 2017

Herdenking bijdrage van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade aan Operatie Market Garden.

Zaterdag 16 september 15.00 uur
herdenking op het Polenplein, Kerkstraat te Driel. Aansluitend wordt u namens de gemeente Overbetuwe uitgenodigd een consumptie te nuttigen in zalencentrum De Oldenburg.

18.00 uur
Poolse kerkdienst in de RK kerk, Kerkstraat 27 te Driel.

Ook tijdens de herdenkingsweek is het Informatiecentrum: De Polen van Driel van 09.00 tot 17.00 uur geopend.


Bijzondere doop Sosabowski-tulp in Driel

Doop Sosabowski tulp

Foto: Berry de Reus


Op maandag 8 mei jl. vond een bijzondere bijeenkomst plaats bij het Sosabowski Memorial Appeal op het Polenplein in Driel. Daar werd Generaal-majoor Stanis
ław Sosabowski, de commandant van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade, op een bijzondere wijze geëerd: de Sosabowski-tulp werd gedoopt in het bijzijn van onder andere burgemeester Toon van Asseldonk en een familielid van Generaal Sosabowksi.

Doop Sosabowski tulp

Foto: Berry de Reus

De datum 8 mei werd speciaal gekozen. Arno Baltussen, voorzitter Stichting Driel-Polen: ‘8 mei is de naamdag van Sint Stanisław, en dus de naamdag van generaal Sosabowski. Tevens is het zijn geboortedag. Een dag om te vieren en waar de doop van de Sosabowski-tulp daardoor mooi bij past.’ Hij noemde het ‘een bijzonder moment voor een bijzonder man’ en was oprecht trots dat Generaal Sosabowski op deze manier geëerd wordt.

Ook burgemeester Van Asseldonk nam het woord: ‘De tulp staat onder andere symbool voor perfecte liefde en toewijding. Vooral dit laatste typeert de generaal. Hij was zeer toegewijd aan de bevrijding van zijn vaderland, zijn geliefde Polen.’ Hij sprak verder de hoop en verwachting uit dat ‘deze nieuwe Sosabowski-tulp voortaan in veel tuinen en plantsoenen in Driel en omgeving te zien zal zijn als een waardig eerbewijs aan een groot man.’

Na de officiële doop door Mr. Kobza, General Hałupka, Mrs. Tomczyk Sosabowska en burgemeester Van Asseldonk bedankte Brigade-generaal Hałupka van de Poolse 6de Luchtlandingsbrigade, de kweker en alle mensen die bijgedragen hebben aan de creatie van de Sosabowski-tulp.

De belangstelling op het Polenplein in Driel was groot. Naast burgemeester Van Asseldonk, Arno Baltussen en Brigade-generaal Hałupka, waren ook Chargé d’affaires ad interim Piotr Kobza, mevrouw Tomczyk Sosabowska namens de familie Sosabowski, een afvaardiging van de Poolse 6de  Luchtlandingsbrigade, generaal Swillens namens de Minister van Defensie, commandeur ten Pas namens de Commandant van de Strijdkrachten, kinderen van de beide basisscholen en vele inwoners van Driel aanwezig.

Bekijk meer fotos’ van de doop van de Sosabowski tulp


Generaal Sosabowski in Driel geëerd met doop eigen tulp

Generaal Sosabowski

Generaal Sosabowski

Op maandag 8 mei aanstaande om 14.00 uur wordt bij het Sosabowski Memorial Appeal op het Polenplein in Driel de Sosabowski-tulp officieel gedoopt. Burgemeester Toon van Asseldonk van de gemeente Overbetuwe, Chargé d’affaires ad interim Piotr Kobza, mevrouw S. Tomczyk Sosabowska namens de familie Sosabowski, een afvaardiging van de Poolse 6de  Luchtlandingsbrigade en Arno Baltussen van Stichting Driel-Polen wonen deze speciale gelegenheid bij.

Generaal-majoor Stanisław Sosabowski, de commandant van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade, wordt op een bijzondere manier geëerd: op zijn geboortedag en tevens naamdag 8 mei wordt een tulp gedoopt die zijn naam draagt. Op verzoek van de Ambassade van de Republiek Polen in Den Haag werd deze tulp gekweekt. Eerder werd ook generaal Stanisław Maczek van de 1ste Poolse Pantserdivisie geëerd met een naar hem vernoemde tulp.

De doop is een bijzonder moment voor allen die deze brigade en haar commandant een warm hart toedragen. U bent van harte welkom om deze bijzondere gebeurtenis op maandag 8 mei bij te wonen.

 


Bezoek Poolse delegatie

Dinsdag 31 januari 2017 ontving Stichting Driel-Polen een hoge delegatie van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Poolse Ambassade in Den Haag. Zij legden een bloemstuk bij het Polenmonument en bezochten het Informatiecentrum: De Polen van Driel.

Kort voor het bezoek aan Driel heeft de delegatie een bezoek gebracht aan de Airborne begraafplaats in Oosterbeek en daar ook een krans gelegd ter nagedachtenis aan de gesneuvelde Poolse militairen van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade. De delegatie is geïnformeerd over de jaarlijkse herdenkingen, de inspanningen van de Stichting om de bijdrage van generaal Sosabowski en zijn brigade aan Operatie Market Garden levend te houden en de verschillende contacten die Driel onderhoudt met Polen.